LEVE HET SAAIE CV!
Onlangs ontving ik van een prima kandidaat een prima sollicitatie mét een bijzonder creatief cv. Aangezien deze prima kandidaat helaas niet past bij de functie, heb ik deze persoon afgewezen. Vervolgens belt hij mij met de oprechte vraag om toelichting. Bellende kandidaten scoren punten, maar dat terzijde. Zijn cv was er een uit de categorie creatief. Een mooie blauwe lijn, zijn levenslijn, waaraan middels fleurige tekstballonnen zijn werkervaring, opleidingen en andere heuglijke feiten waren gekoppeld. Het leverde een pareltje van een zoekplaatje op. Er was hem verteld dat een cv moet opvallen en in die missie is hij volledig geslaagd!
Maar, moet een cv wel opvallen? Een creatief cv past natuurlijk prima in een creatieve sector, maar minder goed bij een minder-creatieve branche als de vastgoed. Wekelijks ontvang ik een tiental sollicitaties voor verschillende vacatures in de vastgoedbranche. De één nog creatiever dan de ander. Echter, dit gebeurt er op mijn bureau als een sollicitatie binnen komt (wellicht handige informatie voor elke sollicitant):
Open het cv. Zonder een goed cv kan de brief immers nog zo geniaal zijn, maar is er helaas geen uitnodiging voor een gesprek.
Check opleidingen, werkervaring en algemene indruk. Bij voldoende score door naar stap 3, zo niet dan een afwijzing sturen. Tijdsbestek: 1 minuut
Lezen van de brief. Is deze brief gericht geschreven op de vacature? Sluit de voorstelling aan op de vacature? Tijdsbestek: 1 minuut
Uitnodigen of afwijzen.
Volledige tijdsbestek van bovenstaande actie: 2 minuten. Daar waar je als kandidaat soms wel uren in een brief en cv steekt, kan al dit werk in een fractie van tijd teniet worden gedaan. Niet leuk, maar de harde realiteit.
Het goede nieuws is, dat er verschillende trucs zijn om ook in die 2 minuten die je de tijd krijgt, toch de beste indruk te maken. Hoe sneller de recuiter de juiste informatie kan vinden over jou, hoe sneller je ook een goede indruk achter laat. Bij deze mijn pleidooi voor het “saaie” cv. Het ideale cv bestaat mijns inziens uit de volgende punten:
Foto, plaats een zakelijk verantwoorde doch aantrekkelijke profielfoto.
Naam, adresgegevens, burgerlijke staat, contactgegevens. Verrassend hoeveel cv’s geen contactgegevens vermelden.
Opleidingen, met de meest recente bovenaan. Vermeld ook of je wel/niet een diploma hebt behaald. Werkervaring. Vermeld functieduur, functietitel, naam werkervaring en de hoofdtaken van jouw functie. Zorg dat dezelfde termen uit de vacature voorkomen in jouw cv, zonder de waarheid geweld aan te doen. Hobbies. Geloof me; er is niks met het benoemen van reguliere zaken als sport en handwerken. Mocht je een bijzondere hobby hebben, dan is deze ook zeker het vermelden waard. Ooit heb ik een kandidaat kunnen plaatsen omdat zijn hobby hondeslederennen dermate opviel bij de opdrachtgever dat hij werd uitverkoren voor een gesprek dat hij vervolgens uitstekend voerde.
Dus, hoe overzichtelijker en wellicht saaier jouw cv, hoe sneller de werkgever de gewenste informatie heeft. Uiteindelijk word je aangenomen op de inhoud en niet op de uitstraling van jouw cv.